Mijn honden

                

Foto: LB Fly                                                Foto: Lynn

Foto: Iris

De Border Collie is een Engels ras ontstaan op de grens ( Borders ) van Engeland en Schotland. De voornaamste taak van de Border Collie is het drijven van vee.
Naast schapen kan een Border Collie ook runderen, paarden en kleinvee als ganzen en eenden drijven. In Engeland heeft men, evenals in Nederland, de intelligentie en werklust van dit ras ook weten te waarderen bij andere vormen van hondensport, zoals bijv. Obedience, Agility en Flyball.

De schofthoogte van de Border Collie bedraagt ca. 53 cm., teven zijn soms iets kleiner.
De kleuren variƫren van zwart tot driekleur (zwart met bruine aftekeningen), bruin (lever of vosrood), blue merle, red merle, sable en blauw.
Bij al deze kleuren komen de witte aftekeningen voor; aan de kraag, bles, poten en het puntje van de staart.
De oogkleur behoort donkerbruin te zijn, bij veel Border Collies ziet men ook een hele lichtgele oogkleur of een of twee blauwe ogen.

Jonge Border Collies zijn vaak erg druk en vragen veel aandacht. De opvoeding dient volgens een 'gebruiksaanwijzing' te geschieden.
Als de Border Collie goed is ingeprent en gesocialiseerd bij de fokker, hetgeen voor dit ras bijzonder belangrijk is, is het een fijne, gehoorzame en lieve hond.
Een goede opvoeding en training bij instructeurs die het ras kennen is van groot belang.


Als men de Border Collie geen veedrijvende taak kan bieden, moet men uitzien naar andere hondensporten zoals behendigheid of flyball, en bij voorkeur iets ''meer dan gemiddeld" trainen of wedstrijdgericht bezig gaan.